ВестиДогађаји

Србија пример добре праксе – Међународна Конференција посвећена Стратегији истраживања и иновација за паметне специјализације Републике Србије

By октобар 15, 2019 октобар 18th, 2019 No Comments

У Научно-технолошком парку Београд 15. октобра 2019. године, у организацији Министарсва просвете, науке и тахнолошког развоја и Обједињиеног истраживачког центра Европске комисије, одржана је међународна Конференција посвећена Стратегији за паметне специјализације, узимајући у обзир ширу регионалну перспективу Западног Балкана.

Конференцију су отворили државни секретар у министарству проф. др Владимир Поповић, заменица генералног директора Обједињеног истраживачког центра ЕК Чарлина Вичева и директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Грковић Даниловић.

Проф. др Виктор Недовић, помоћник министра и координатор процеса израде националне стратегије за паметне специјализације, представио је идентификоване приоритетене области и подобласти Стратегије, као и специфицне циљеве и мере за њихово спровођење прилагођене потребама и приликама сваке области.

Представници Европске комисије истакли су важност овог документа и похвалили процес израде ове стратегије у Србији, честитали на томе и истакли да је Србија у овом смислу пример добре праксе за остале државе и регионе.

На Конференцији су одржана три округа стола, један посвећен приоритетима наше Стратегије, други регионалној сарадњи, а трећи систему управљања процесом у фази имплементације.

Циљ ове стратегије је да подигне конкурентност економије једне државе или региона, да допринесе привредном расту и напретку друштва повезујући истраживачке и иновационе снаге и ресурсе са ограниченим бројем приоритетних привредних области.

Конференцији је присуствовало преко 200 представника владиног, научног, привредног и цивилног сектора земаља Западног Балкана и ЕК.

Leave a Reply