ВестиДогађаји

СРБИЈА И ЕУ ЗА ИНОВАЦИЈЕ: НОВИ ПАКЕТ ПОДРШКЕ ОД 26 МИЛИОНА ЕВРА

By јун 21, 2023 јул 4th, 2023 No Comments

Партнерска манифестација Владе Републике Србије и Делегације Европске уније под називом „ЕУ недеља могућности“ данас је била посвећена иновацијама и подршци иновативном предузетништву Србије. Фонд за иновациону деланост, као кључни партнер, окупио је на свечаности „Фокус на иновације“ све актере иновационог екосистема, који заједно доприносе унапређењу економског развоја Србије.

Истичући значај заједничког улагања Србије и Европске уније, Фонд је искористио свечаност да објави нови пакет бесповратне помоћи од 26 милиона евра за развој нових производа, услуга и/или технологија иновативних предузећа и представи нових 114 иновативних пројеката који су претходном периоду подржани са 20 милиона евра.

Од данас, иновативна предузећа у Србији имају прилику да конкуришу за бесповратна средства у оквиру новог јавног позива Фонда, вредности од 10,3 милиона евра. Јавни позив је намењен микро, малим и средњим предузећима, као и конзорцијумима, које чине  приватна предузећа и научноистраживачке организације. Пријава иновативних пројеката доступна је путем портала Фонда до 15. септембра 2023. године у 12 часова. Фонд у оквиру програма подршке (Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и приревде) додељује бесповратна средства у висини до 120,000 евра и до 500,000 евра по појединачном пројекту, у зависности од програма.

Дан посвећен иновацијама у оквиру „ЕУ недеље могућности“ започео је инфо сесијама на тему програма подршке Фонда и панел дискусијом о будућности истраживања, развоја и иновација. Уследио је Форум театар „Иновација=сусрет са изазовима“ који је, кроз интерактивни приказ, дочарао искуство младих предузетника на путу од идеје до реализације, уз подршку Фонда. Динамичан драмски комад организован је са циљем да охрабри и подстакне на креативно размишљање о превазилажењу препрека на путу изградње иновативног пословања из темеља.

Свечаност је завршена Изложбом иновација, која је била посвећена демонстрацији иновативних производа предузећа: Coming – Computer Engineering, Zanus, Smart Watering Solutions, Avantech Electronics, NovelIC, Anoris Technology, Pirate Art Studio, Farmbot, Charge&GO, GapApp и ZenHire.

***

ИПА 2019 пројекат: Уговором о директном гранту – Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђена су средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту је 26 милиона евра, од чега 16 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2019. годину (ИПА 2019) и 10 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Први јавни позив у вредности од 10,3 милиона евра у оквиру овог ЕУ пројекта Фонд је званично покренуо у среду, 21. јуна 2023. године. Рок за достављање предлога иновативних пројеката је 15. септембар 2023. године.

***

ИПА 2018 пројекат: Уговором о директном гранту – Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђена су средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја – сада Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

У оквиру пројекта Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП за развој нових производа, услуга и/или технологија, Фонд је са 18 милиона евра подржао 114 иновативних пројеката, који су допринели развоју појединачних успешних предузећа и националном економском расту.

Leave a Reply