ВестиДогађаји

Srbija domaćin on-lajn konferencije Ujedinjenih nacija posvećene nauci, tehnologiji i inovacijama u okviru Političkog foruma na visokom nivou u Njujorku

By јул 8, 2020 јул 17th, 2020 No Comments

U okviru UN Političkog foruma na visokom nivou u Njujorku u utorak, 7. jula 2020. godine održana je on-lajn konferencija posvećena dostizanju ciljeva održivog razvoja putem nauke, tehnologije i inovacija u periodu nakon pandemije COVID19, pod nazivom ,,Trasiranje puta ka održivom oporavku i spremnosti na izazove u periodu pred nama” (STI Roadmaps for SDGs – paving the pathways for sustainable recovery and future resilience).  

Ova konferencija održana je u organizaciji Vlade Republike Srbije – Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i uz podršku Međuresorne radne grupe za primenu Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine Republike Srbije, Vlade Japana, Objedinjenog istraživačkog centara Evropske komisije i Međuagencijskog tima UN za nauku, tehnologiju i inovacije.

Otvarajući skup, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsedavajuća Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, naglasila je da su nauka, obrazovanje i tehnološki napredak jedni od stubova na kojima počiva Agenda Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, kao i da je dalje razvijanje i napredovanje, ali i finansijsko ulaganje u njih, od velikog značaja za sve. Ministarka se osvrnula i na važnost ovih segmenata u kriznim situacijma, kao što je pandemija COVID19.

Prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koordinator procesa izrade Strategije pametne sepcijalizacije i član Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine podelio je iskustva, izazove i uspehe Republike Srbije u razvoju mape puta nauke, tehnologije i inovacija sa fokusom na ciljeve održivog razvoja, a povezano sa prethodno sprovedenim postupkom pri donošenju Strategije pametne specijalizacije (2020-2027) i izradom Akcionog plana. Takođe je ukazao na značaj brzog odgovora naučnih i tehnoloških kapaciteta koje Srbija ima u periodu pandemije i onom koji sledi nakon toga.

Ovaj događaj predstavio je rezultate i objedinio perspektive i naučene lekcije iz iskustva razvijenih država, kao što je Japan, kao i onih iz Globalnog programa Ujedinjenih nacija za definisanje Mape puta za nauku, tehnologije i inovacije za dostizanje ciljeva održivog razvoja, u okviru kojeg je Republika Srbija učestvuje kao jedna od pet odabranih zemalja pored Indije, Kenije, Etijopije i Gane. Zaključci i perspektive sa ovog foruma će se iskoristiti za pronalaženje mogućih rešenja i puteva koji bi vodili do održive post-pandemijske stvarnosti i oporavka.

On-lajn skupu je prisustvovalo preko 100 zvaničnika iz celog sveta.

Детеље о самом догађају можете видети ОВДЕ.

Leave a Reply