ВестиДогађаји

Podrška strategijama pametne specijalizacije i transferu tehnologije u jugoistočnoj Evropi

By јун 21, 2019 јун 26th, 2019 No Comments

18. juna 2019. godine, tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU, Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije (JRC), rumunsko Ministarstvo za istraživanje i inovacije i Izvršna agencija za visoko obrazovanje, istraživanje, razvoj i finansiranje inovacija organizovale su High level Konferenciju o pametnim specijalizacijama i transferu tehnologija, koja je održna na Politehničkom Univerzitetu u Bukureštu.

Glavne teme konferencije su bile napredak, rezultati i izazovi u vezi sa razvojem i implementacijom uspešnih strategija pametne specijalizacije, inovacionih ekosistema i kapaciteta za transfer tehnologije.

Viktor Nedović, državni sekretar Ministarsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učestvovao je u dve panel sesije pod nazivom ”Uključivanje aktera inovacionog ekosistema u pametnu specijalizaciju u zemljama Zapadnog Balkana” i „Unapređenje inovacionih politika u Jugoistočnoj Evropi putem strategija pametne specijalizacije i tehnološkog transfera“, na kojima je predstavio proces izrade Strategije za pametne specijalizacije Republike Srbije i između ostalog istakao da je u maju 2019. godine završen proces preduzetničkog otrivanja kroz  javno-privatni dijalog koji je uključivao veliki broj ključnih predstavnika iz privredon, akademskog, civilnog i vladinog sektora. Takodje, je napomenuo da je sam proces koji je sproveden ocenjen kao primer dobre prakse od strane Evropske komisije i kao takav predstavljen drugim državama i regionima kao primer kako treba da se radi.

Čarlina Vičeva, zamenica generalnog direktora Objedinjenog istraživačkog centra Evropske komisije, je u uvodnom obraćanju pohvalila proces izrade Strategije za pametne specijalizacije Republike Srbije. Navela je da se ostvarivanjem dijaloga između istraživačke zajednice, vladinog, privrednog i civilnog sektora mogu utvrditi mogućnosti poslovanja u pojedinim oblastima privrede u odgovarajućem regionu. Na taj način investiranjem u inovacije u prepoznatim prioritetnim oblastima dolazimo do ekonomske transformacije i privrednog rasta.

Leave a Reply