ВестиДогађаји

Odrzana Javna rasprava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu o Nacrtu strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji

By јануар 17, 2020 јул 30th, 2020 No Comments

Danas su istovremeno održane tri tribine u Beogradu, Novom Sadu i Niš u okviru Javne rasprave o Nacrtu strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji. Na tribinama je prisustvovao veliki broj predstavnika stručne javnosti, državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata i drugih zainteresovanih učesnika, kako bi se obezbedile povratne informacije neophodne za završetak ovog procesa.

Diskusije su organizovane po prioritetnim oblastima, a lokacije su bile povezana korišćenjem opreme za video-konferencije / tele prisustvo, tako da su u Naučno-tehnološkom parku Beograd sprovedene diskusije za oblasti „Hrana za buducnost“ i „Kreativne industrije“, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu se diskutovalo o oblasti „IKT“, a u Rektoratu Univerziteta u Nišu je organizovana diskusija za oblast „Mašine i proizvodni procesi budućnosti“.

Prisutnima, na sve tri lokacije, se obratio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i izjavio da je Strategija pametne specijalizacije značajan instrument za poboljšanje i razvoj inovacija i istraživanja u Srbiji, kao i za razvoj ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama. Državni sekretar Vladimir Popović je istakao da se Strategije pametne specijalizacije pominje i u članovima Zakona o Fondu za nauku, a pomocnik ministra i koordinator 4S procesa Viktor Nedović je prisutnima predstavio Nacrt strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2027. godine, kao i sveobuhvatni paket mera koje su prilagođene potrebama i mogućnostima svake oblasti. Učesnici konsultacija mogli su putem video linka da prate obraćanja i rektora univerziteta iz Novog Sada, Niša i Beograda, Dejana Jakšića, Dragana Antića i Ivanke Popović.

Nacionalna Strategija pametne specijalizacije pripremana je kroz temeljni analitički i konsultativni proces tokom poslednje tri godine, vođen metodologijom najboljih praksi zemalja članica EU, a proces izrade je nadgledao Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koordiniralo je ovaj proces uz aktivno uključenje svih relevantnih institucija iz vladinog i nevladinog sektora, kao što su Sekretarijat za javne politike, Ministarstvo ekonomije, Privredna komora Srbije i dr. Identifikacija prioritetnih oblasti, analiza glavnih izazova i prilika, postavljanje vizije, ciljeva i razvoj miksa politika – sve je podržno opsežnim istraživanjem i praćeno širokim konsultativnim procesom takozvanim Procesom preduzetničkog otkrivanja – EDP. Finalni rezultat ovog procesa je Nacrt strategije sa sveobuhvatnm paketom mera.

Leave a Reply