ВестиДогађаји

Недовић: Концепт паметне специјализације поприма глобалне димензије

By септембар 28, 2018 април 23rd, 2019 No Comments

Државни секретар и координатор активности везаних за израду Стратегије паметне специјализације у Србији, проф. др Виктор Недовић, је у својству говорника по позиву учествовао на првој глобалној конференцији „Паметна специјализација од ЕУ ка Свету“, као и на другој по реду Смартер конференцији, догађајима који су у организацији Обједињеног истраживачког центра Европске Комисије одржани у Севиљи, Шпанија, у периоду од 25. до 28. септембра.

Глобална конференција је третирала теме као што су разлози да концепт који носи предзнак „made in Europe“ изазива глобални интерес и све шире се примењује у мањим или већим регионима ван Европе који овај приступ виде као могућност за унапређујење конкурентности на ширем плану, затим развој концепта паметне специјализације у Северној и Јужној Америци, у Африци, у Азији, као и у Аустралији и Океанији. Тема излагања државног секретара Недовића је била „Пеметна специјализацја као начин за постизање циљева одрживог развоја Уједињених Нација“.

Поред овог учешћа, Недовић је имао више билатералних састанака. На састанку са заменицом генералног директора Обједињеног истраживачког центра ЕК Чарлином Витчевом тема је била израда Стратегије паметне специјализације у Србији, као и организација регионалне конференције на ову тему у Београду у марту наредне године. Витчева се јако похвално изразила о досадашњим напорима које Србија улаже на овом путу. Недовић се захвалио на досадашњој подршци, али је такође истакао да Србија очекује да поред националних ресурса које ће определити за имплементацију стратегије, ЕК определи додатне фондове за ову намену, сличне фондовима који стоје на располагању земљама чланицама ЕУ. Поред тога Недовић је имао више одвојених састанака са тимом Обједињеног истраживачког центра ЕК који пружа подршку Србији у експертском и методолошком смислу, где су до детаља сагледани кораци који су досада урађени, као и они који треба да уследе.

Недовић је успоставио дијалог са представницима мексичке савезне државе Колима, гувернером државе Хозе Игнацио Пералта Санчезом и генералном директорком државног савета за науку и технологију државе Колима, Глоријом Мармолејо Јарамило. На састанку са директорком су размењена искуства везана за израду и имлементацију стратегије паметне специјализације, али и могућности шире сарадње у области науке, технологије и иновација две пријатељске државе.