Догађаји

Makroregionalna perspektiva pametne specijalizacije

By мај 30, 2023 јун 7th, 2023 No Comments

Univerzitet u Beograd u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, kao partner na projektu „Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3“ – BlueAir, organizovali su okrugli sto na Mašinskom fakulteta 29. maja 2023. godine, posvećen rezultatima procesa preduzetnickog otkrivanja (EDP) u oblasti plavog rasta (BG). U BG-EDP istraživanju su učestvovala 283 aktera tzv. četvorostrukog heliksa (naučna zajednica, industrija/privreda, javni i civilni sektor) iz Jadransko-jonskog regiona uključujući i Srbiju.

Istraživanja i inovacije su prema Evropskoj komisiji prepoznate kao ključni faktor razvoja plave ekonomije i šire postizanja ambicioznih ciljeva klimatske neutralnosti do 2050. godine. U tom kontekstu, BLUEAIR je projekat u okviru programa Interreg Adrion ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta u Jadransko-jonskom regionu u definisanje zajedničke, makro-regionalne politike pametne specijalizacije (S3) za Plavi rast (održivu plavu ekonomiju) i usklađivanje lokalnih inicijativa sa EUSAIR strategijom kroz koordinisan pristup.

Okrugli sto omogućio je akterima četvorostrukog heliksa iz Srbije da prodiskutuju o rezultatima sprovedenog procesa preduzetničkog otkrivanja i identifikuju potrebe i ograničenja u ovoj oblasti kako bi akteri javnih politika bili u mogućnosti da ciljano usmere svoju podršku tako da zadovolji potrebe nosioca inovacionih procesa u ovoj oblasti.

Leave a Reply