U okviru EIT Food Hub Srbija, održan je sastanak radne grupe 4S na temu implementacije Strategije pametne specijalizacije u sektoru hrane i poljoprivrede, koji predstavlja NALED u partnerstvu sa Univerzitetom u Novom Sadu-Poljoprivredni fakultet. U saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, organizovan je okrugli sto sa predstavnicima radne grupe 4S – „Hrana za budućnost“.
Strategija pametne specijalizacije Republike Srbije (2020 – 2027) usvojena je tokom 2020. godine i prati je Akcioni plan za period 2021-2022. godine, tokom kojeg je implementiran niz mera i aktivnosti u cilju podrške inovacionim aktivnostima poslovnog sektora, unapređenju obrazovnih profila, podsticanju istraživačkih aktivnosti kroz uvođenje poreskih olakšica i niz drugih mera koje su za cilj imale usmeravanje razvoja Republike Srbije ka visoko konkurentnoj privredi u prioritetnim oblastima Strategije.
Specifičnost Strategije je planiranje mera za njenu implementaciju, u čijem procesu učestvuju predstavnici svih zainteresovanih strana privrede, akademije, državne administracije i civilnog sektora. EIT Food Hub je, kao domaćin sastanka, 27. novembra ugostio predstavnike svih navedenih sektora, zainteresovanih za radionicu radne grupe za prioritetnu oblast „Hrana za budućnost“.
Prof. Dr Viktor Nedović, predstavio je ključne prioritete radne grupe, kao i mere Akcionog plana (2023 – 2025), sa naglaskom na dosadašnje uspehe i izazove u implementaciji Strategije. Otvorena je diskusija na teme potencijala biotehnologije i veštačke inteligencije kao pokretača prioriteta Hrane za budućnost, zatim kako iskoristiti potencijal BIO4 kampusa i povezati istraživačke institucije u kampusu, ali i šire sa privredom.
Cilj sastanka je bila identifikacija ključnih izazova sa kojima se suočava sektor hrane i poljoprivrede u oblasti istraživanja i razvoja kako bi se omogućilo da dalji razvoj i usmeravanje mera javnih politika u okviru novog Akcionog plana za period 2023 – 2025. bude odraz potreba svih zainteresovanih strana.